© Rootsville.eu

Khalif 'Wailin' Walter (US)
tiltle: Phoenix Rising
music: Blues
release date: september 20, 2024
label: Time Zone Records
info artist: Khalif 'Wailin' Walter


© Rootsville 2024


Khalif "Wailin'" Walter behoort zonder twijfel tot de nieuwe generatie bluesspelers die uit de Windy City komen en bijdragen aan de rijke erfenis van Chicago Blues. Dit is beslist niet de blues van je opa. Khalif's muziek, hoewel stevig geworteld in de elektrische bluesgitaartraditie van Chicago, wordt gecombineerd met elementen van funk, soul, rock en reggae om zijn eigen soort funkin' boogiegroove te creëren. Met zijn cd She Put The Voodoo On Me uit 2012 en het in 2018 uitgebrachte Nothin' Left To Lose (Pepper Cake Records) heeft hij internationale erkenning en bijval gekregen.

Khalif 'Wailin'' Walter's opwindende live-optredens hebben de Chicago Blues-muziekscene en podia in heel Europa en Afrika verlicht met zijn unieke stijl van met funk doordrenkte Boogie Blues die het huis op de grond doet trillen. Khalif "Wailin'" Walter verscheen regelmatig op het Chicago Blues-circuit en treedt op op podia en festivals in de VS, de EU, de VS en Afrika

De eerste cd van Khalif Wailin' Walter voor Timezone Records staat gepland voor release 20 september 2024. Phoenix Risin’, vol met handraisin’, foot stampin’, hip shakin’, gooi je hoofd achterover en schreeuw Blues-deuntjes. De liedjes zijn hier de sterren. Khalif's songwriting staat met één voet stevig geworteld in de diepe elektrische bluesgitaartraditie van Chicago op nummers als Big Bootyed Woman en het titelnummer Phoenix Risin’. De andere voet wel geworteld in de kleine combo-bigbandtraditie uit Texas, die duidelijk te horen is op de door de blazerssectie gedreven nummers Connie-Lee, Baby Please Lie To Me en Stone Cold Busted.

Het gitaarwerk van Khalif is prikkelend en zingend en doet denken aan bluesgrootheden Otis Rush en Albert Collins als hij zich verdiept in tunes als The Streets en het ordinaire Chicago Sound Rekening. Wanneer hij een meer ondersteunende rol moet spelen, is zijn akkoordwerk sexy en verleidelijk. De temperamentvolle zang van Khalif is op het ene moment zacht en croonend op de I'm Your Love Doctor en dan op het volgende moment hartstochtelijk overweldigend wat dat kan te horen op I’m Through Cryin’.

“Phoenix Risin’ is in veel opzichten de cd die hij altijd al wilde maken. Het kostte veel van tijd en werk om alle omstandigheden te laten botsen en de juiste mensen bijeen te brengen. Phoenix Risin’ maakt opnieuw verbinding met een deel van de muziek waar hij als kind voor het eerst van hield en waar hij naar luisterde. De muziek is diep geïnspireerd door het verleden en bewandelt zachtjes de fijne lijn tussen vertrouwd, terwijl hij zeker met zijn eigen stem naar de toekomst kijkt.

In werkelijkheid besloot Khalif in zijn eigen woorden ‘all-in op mij te gaan’, waarbij hij profiteerde van de moderne tijd technologie om zichzelf te laten zien in meerdere rollen. Alle nummers zijn geschreven, opgenomen, geproduceerd, gemixt en gemasterd door Khalif. Als performer zingt hij alle zang, speelt gitaar en bas, en voert alle aanvullende percussie uit. De liedjes zijn de raamwerk voor geïmproviseerde gesprekken die sterk afhankelijk zijn van de vaardigheden van de muzikanten.
Jij, de luisteraar, wordt uitgenodigd om bij deze ontmoeting van de muzikanten aanwezig te zijn. Khalif is op deze cd begeleid door onder meer vele uitmuntende doorgewinterde bluesveteranen Pianist Chris Rannenberg, tenorsaxofonisten Martin “Tinez” van Toor & Tommy Schneller, Paul Jobson op orgel en sessiedrummer Barry Wintergarden uit New Orleans.

tracks:

01. Connie-Lee
02. Baby, Please Lie To Me
03. The Streets Guitar
04. Phoenix Risin’
05. I’m Through Cryin’
06. Big Bootyed Woman
07. I’m Your Love Doctor
08. Stone Cold Busted
09. Chi-Town Soundcheck